Φροντίζοντας τη διατροφή μας μετά τα 40: Συμβουλές για την υγεία μας

Οι μοναδικές προσεγγίσεις στην απώλεια βάρους για κάθε άτομο.

Ακόμα και αν κάποιος ακολουθεί μια συνεπή ρουτίνα γυμναστικής και διατροφής για να αποκτήσει την επιθυμητή απώλεια βάρους, ενδέχεται να φτάσει σε ένα σημείο όπου αυτή η προσπάθεια δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

propoli

Ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, είναι συχνό φαινόμενο να αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη δυσκολία στην απώλεια των περιττών κιλών μετά την ηλικία των 40 ετών, ανεξαρτήτως του είδους διατροφής που ακολουθούμε.

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, ο Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Συνεργάτης του Metropolitan Hospital, αναφέρει ότι υπάρχουν παράγοντες που συντελούν σε αυτήν τη δυσκολία, όπως οι μεταβολικές αλλαγές, η σύσταση του σώματος και οι ορμονικές επιδράσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι στρατηγικές απώλειας βάρους που ήταν αποτελεσματικές στο παρελθόν ενδέχεται να μην λειτουργούν πλέον ή να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ένας από τους λόγους είναι ότι μετά την ηλικία των 40, η μυϊκή μάζα στο σώμα μας αρχίζει να μειώνεται, μια διαδικασία που συμβάλλει στον επιβραδυνόμενο βασικό μεταβολισμό. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, καθώς η μεταβατική περίοδος πριν από αυτήν μπορεί να ξεκινήσει από τα 40 και οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν αυτήν τη φάση μπορούν να καθιστούν δυσκολότερη την απώλεια βάρους.

Εκτός από τις αλλαγές στη διαδικασία απώλειας βάρους, μετά την ηλικία των 40 εμφανίζονται επίσης νέες ανάγκες για μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των οστών και του δέρματος μας, επισημαίνει ο ειδικός, αναλύοντας τη σημασία και τις οφέλη που προσφέρει κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε:

Βιταμίνη D και Ασβέστιο, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Βιταμίνη Α, περιέχεται κυρίως στο συκώτι, στα λιπαρά ψάρια, στο καρότο και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, προσφέροντας νεανικότητα, και ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και στη βελτίωση της υγείας των οστών και των ματιών.

Βιταμίνη C, τη συναντάμε κυρίως στα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι και έχει αντιοξειδωτικές – αντιγηραντικές ιδιότητες κατά των ελεύθερων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Βιταμίνη Ε, κύρια πηγή της είναι ο σολομός, αλλά και τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τα αμύγδαλα. Αντιστέκεται στον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Βιταμίνη B12, περιέχεται κυρίως στο μοσχαρίσιο κρέας, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά, στα θαλασσινά (όπως τα όστρακα) και συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη φυσιολογική λειτουργιά του νευρικού συστήματος.

«Έτσι, αν βρίσκεστε μετά την ηλικία των 40, θα πρέπει να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο ισορροπημένο πλάνο διατροφής συμφώνα με την κατάσταση της υγείας σας αλλά και τη φυσική σας δραστηριότητα» προτείνει ο γιατρός και συνεχίζει με διατροφικές συμβουλές, χρήσιμες για αυτή την ηλικία.

  1. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών και πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής σας.
  2. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και έτοιμες συσκευασμένες τροφές, διότι είναι πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα, άλατα και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα και επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.
  3. Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο λιναρόσπορος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το αβοκάντο, επειδή βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής.
  4. Αυξήστε την πρόσληψη άπαχων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γιαούρτι που βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  5. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος: Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Περιοριστείτε το ως μια φορά την εβδομάδα και επιλέξτε κάποιο άπαχο κομμάτι, όπως ένα φιλέτο μοσχαρίσιο ή ψαρονέφρι χοιρινό.
  6. Προσθέστε περισσότερα μπαχαρικά στη διατροφή σας: Τα μπαχαρικά μπορούν να προσθέσουν γεύση στα φαγητά αλλά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της μεταβολής των υδατανθράκων. Επιλέξτε μπαχαρικά, όπως είναι το κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, ο κόλιανδρο και ο κουρκουμάς.
  7. Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ήμερα και αποφύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και συντελούν στην κατακράτηση υγρών.
  8. Αυξήστε την αερόβια άσκηση έστω και με λίγο καθημερινό περπάτημα μέτριας έντασης που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και λίπους και στη βελτίωση του μεταβολισμού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Δείτε επίσης: Γιατί οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται το καλοκαίρι

Loading