Οι πιο κοινές ασθένειες κουνελιών

Η αγάπη και η φροντίδα προς τα κουνέλια έχουν εισέλθει στη ζωή πολλών οικογενειών.

Δυστυχώς, τα κουνέλια, όπως και άλλα κατοικίδια, μπορεί να πάσχουν από κάποιες ασθένειες. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια, είτε είναι εύκολο να τα διακρίνετε είτε πιο δύσκολο. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν με επιτυχία, χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του κουνελιού σας.

propoli

Προβλήματα στα δόντια

Τα κουνέλια έχουν 28 δόντια με τα οποία αλέθουν την τροφή τους. Αυτά τα δόντια μεγαλώνουν διαρκώς κατά την διάρκεια της ζωής τους σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια όπως οι σκύλοι ή οι γάτες. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται τα κατάλληλα αντικείμενα που τα βοηθούν στο να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά, περιποιημένα και στο κατάλληλο μέγεθος. Διαφορετικά, τα δόντια τους μεγαλώνουν και αναπτύσσονται πάνω σε αυτά ακίδες, δύο προβλήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς στο στόμα τους και αν συνεχιστούν χωρίς θεραπεία σε ασιτία λόγω της δυσκολίας κατάποσης της τροφής.
Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή τους είναι σωστή και έχουν διάφορα παιχνίδια όπως ασφαλή ξύλα για να μπορούν να διατηρούν τα δόντια τους στο κατάλληλο μήκος.

Αποστήματα

Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν αποστήματα στο στόμα των κουνελιών τα οποία είναι επώδυνα και αν δεν θεραπευτούν άμεσα μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τους το σώμα. Προκαλούνται συνήθως από οδοντικές παθήσεις και είναι στην ουσία θύλακες με πύον. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν σε εσωτερικά όργανα και στο δέρμα των κουνελιών, γεγονός που καθιστά την θεραπεία τους δύσκολη. Η θεραπεία τους είναι απαραίτητη καθώς δεν υποχωρούν μόνα τους όποτε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Όγκοι

Πολλά κουνέλια τα οποία δεν έχουν στειρωθεί εμφανίζουν διάφορες μορφές καρκίνου. Τα θηλυκά μπορεί να εμφανίσουν όγκους στους μαστούς, στη μήτρα ή στις ωοθήκες, ενώ τα αρσενικά στους όρχεις. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι αιμορραγία, κύστες, επιθετική συμπεριφορά ακόμα και λήθαργος. Αν παρατηρήσετε έστω και κάποιο από τα παραπάνω πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κουνέλι σας.
Τα κουνέλια που έχουν στειρωθεί εμφανίζουν πιο σπάνια μορφές καρκίνου για αυτό το λόγο συνίσταται η έγκαιρη στείρωση των κατοικιδίων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του αρμόδιου κτηνίατρου.

Ψωρίαση αφτιών

Η ψωρίαση των αφτιών των κουνελιών είναι συχνή ιδιαίτερα, στα κουνέλια που ζουν σε όχι και τόσο καθαρό και υγιές περιβάλλον. Οφείλεται σε ένα πολύ μικρό παράσιτο το Ακάρι και κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι κίτρινες εκκρίσεις και κρούστες στα αφτιά, έντονη φαγούρα, ανορεξία και σε προχωρημένο στάδιο τρύπημα του τυμπάνου. Δυστυχώς αυτή η ασθένεια αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο για αυτό και απαιτείται η έγκαιρη επίσκεψη στον κτηνίατρο για την θεραπεία.

Ψωρίαση σώματος

Η ψωρίαση σώματος είναι μια ασθένεια αρκετά δύσκολη στο να θεραπευτεί. Οφείλεται σε μια μικρή αράχνη που εισχωρεί μέσα στο δέρμα του κουνελιού κυρίως στα αφτιά, τα μάτια και τη μύτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τρίχωμα του κουνελιού να πέφτει, το δέρμα του να κοκκινίζει και να βγάζει ένα υγρό, το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει βόλους. Τα κουνέλια χάνουν την όρεξη τους, αδυνατίζουν και τελικά οδηγούνται σε θάνατο. Είναι μια πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια, για αυτό τα μολυσμένα κουνέλια δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλα, πρέπει να απομονωθούν μέχρι να θεραπευτούν και να απολυμανθεί το κλουβί τους και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Απαραίτητο για την θεραπεία τους είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τριχόμπαλες

Όπως και οι γάτες, έτσι και τα κουνέλια περιποιούνται τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να καταπίνουν τις τρίχες τους. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα από μόνο του γιατί είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, επειδή τα κουνέλια δεν μπορούν να κάνουν εμετό, αυτές οι τριχόμπαλες πρέπει να μπορούν να περάσουν από το έντερο και να αποβάλλονται. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, φράζει ο πεπτικός σωλήνας. Συνήθως αυτό συμβαίνει αν τα κουνέλια καταπιούν και κάτι ακόμα μαζί με τις τρίχες τους όπως κομμάτι από παιχνίδια ή χαλιά.
Επομένως οι τριχόμπαλες δεν αποτελούν πρόβλημα από μόνες τους, παρά μόνο αν έχει γίνει κατάποση και άλλου υλικού ή το κουνέλι αντιμετωπίζει κάποια ακόμα ασθένεια του πεπτικού συστήματος όπως ειλεός. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παρέχετε στο κουνέλι σας μια υγιή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες. Δυστυχώς, κάποιες φορές η μόνη λύση είναι χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια φαρμακευτική αγωγή.

Εντερίτιδα

Υπάρχουν διάφορες μορφές εντερίτιδας, οι οποίες περιγράφονται ως παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το πεπτικό σύστημα των κουνελιών. Μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα τα αίτια που τις προκαλούν σε διαιτητικές, βακτηριακές, παρασιτικές και άλλες.
Ανάλογα το είδος της εντερίτιδας, μερικά από τα συμπτώματα είναι ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού και μικρή κατανάλωση φαγητού, φούσκωμα του στομαχιού, διάρροια, απώλεια βάρους και λήθαργος. Προκαλείται συνήθως από δηλητηρίαση ή κακή διατροφή.
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο γιατί σε μερικές περιπτώσεις τα κουνέλια οδηγούνται σε θάνατο εντός λίγων εικοσιτετράωρων.

Ποδοδερματίτιδα

Η ποδοδερματίτιδα είναι μια νοσολογική κατάσταση η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλόσωμες φυλές κουνελιών ή σε παχύσαρκα κουνέλια που δεν ασκούνται αρκετά. Τα κουνέλια χάνουν το τρίχωμα από το πέλμα τους και λόγω της άμεσης επαφής με το έδαφος δημιουργούνται ερεθισμοί στο δέρμα και φλεγμονές. Αυτές οι φλεγμονές συνήθως μετατρέπονται σε πληγές οι οποίες μπορεί να μολυνθούν.
Δυστυχώς αυτό προκαλεί έντονο πόνο και χρειάζεται να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για χορηγήσει αντιβιοτικά και να δέσει την πληγή ώστε να επουλωθεί.

Μυξωμάτωση

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες παθήσεις των κουνελιών. Η μυξωμάτωση μεταδίδεται στα κουνέλια από κουνούπια, ψύλλους ή από την επαφή με ήδη μολυσμένα κουνέλια. Μερικά από τα συμπτώματα είναι το πρήξιμο στο πρόσωπο σε σημείο παραμόρφωσης, εκκρίσεις από τα μάτια, την μύτη και τα γεννητικά όργανα. Επίσης μπορεί να το καταλάβετε επειδή το κουνέλι σας χάνει την όρεξή του και έχει μισόκλειστα τα μάτια του.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η νόσος μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του αναπνευστικού και να οδηγήσει σε πνευμονία και θάνατο.
Για αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος εμβολιασμός κατά της νόσου και να αποφεύγετε να έχετε το κουνέλι σας σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως τις βραδινές ώρες που τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.
Αν παρόλα αυτά προσβληθεί από την ασθένεια, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί με εντατική φαρμακευτική αγωγή.

Αιμορραγική νόσος

Άλλη μια σοβαρή πάθηση των κουνελιών είναι η αιμορραγική νόσος, της οποίας τα συμπτώματα είναι εξίσου επιβλαβή με αυτά της μυξωμάτωσης. Μεταδίδεται και αυτή από κουνέλια, ψύλλους ή από την επαφή με άλλα μολυσμένα ζώα. Η ασθένεια μπορεί να μείνει αδρανής για 2-3 μέρες προτού εκδηλώσει τα πρώτα της συμπτώματα τα οποία αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Κάποια από αυτά είναι αιμορραγία από την μύτη, το στόμα και τα γεννητικά όργανα, σπασμοί, δύσπνοια και κατάπτωση. Η αιμορραγική νόσος μπορεί να οδηγήσει το κουνέλι σε θάνατο ακόμα και μέσα σε 12 ώρες από την στιγμή που εμφάνισε τα πρώτα του συμπτώματα. Η μόνη λύση και για αυτή την ασθένεια είναι ο εμβολιασμός.

Δείτε επίσης: Σκύλοι και οστεοαρθρίτιδα: Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Loading