Στόλτενμπεργκ: «Απαραίτητος ο διάλογος Ρωσίας-χωρών του ΝΑΤΟ»

Αναφορά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, έκανε σε κοινή συνέντευξή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες-μέλη της συμμαχίας και την Ρωσία.

propoli

«Όσο πιο πολύπλοκες είναι οι σχέσεις μας, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε τον διάλογο μεταξύ μας». Παράλληλα με την δήλωση αυτή, Στόλτενμπεργκ και Μέρκελ συμφώνησαν στις μεταξύ τους συνομιλίες για περαιτέρω προσέγγιση της Ρωσίας. «Συμφωνήσαμε ότι η προσέγγιση μας έναντι της Ρωσίας είναι σωστή και λέει περιορισμός και διάλογος», δήλωσε ο Στολτενμπεργκ.

Μήνυμα ενότητας παρά το κλίμα στην G7

Ακόμα όμως, στη συνέντευξη Τύπου, οι δυο τους δεσμεύτηκαν για ενότητα, όσον αφορά την ευρω-ατλαντική συμμαχία, παρά την φερόμενη διαφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους παραδοσιακούς συμμάχους τους στην σύνοδο της G7 που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στον Καναδά.

Ο επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας εξέφρασε την άποψη ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιβεβαιώσουν και πάλι τη δέσμευσή τους για διατλαντική ενότητα στους κόλπους του ΝΑΤΟ», στην προγραμματισμένη σύσκεψη της συμμαχίας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Περιμένω από εμάς να πάρουμε μια απόφαση για αυξημένη ετοιμότητα, για περισσότερες κοινές δραστηριότητες σε τομείς όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έτσι είμαι βέβαιος ότι ο Τραμπ θα έρθει στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο … και ότι μαζί θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Αισιόδοξη όμως, όσον αφορά την πορεία της συμμαχίας παρά τις διαφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, φάνηκε να είναι από την πλευρά της και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι παρά τις υπάρχουσες διαφορές απόψεων, θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σύνοδο κατά την οποία θα λάβουμε επίσης σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε η ίδια.

Loading