Συνελήφθη έπειτα από αίτημα έκδοσης Τούρκος επιχειρηματίας στη Βρετανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βρετανικές αρχές, συνελήφθη στη Βρετανία, ο τουρκικής καταγωγής επιχειρηματίας Ακίν Ιπέκ, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διατηρεί σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης που έχει αποστείλει η Τουρκία σε βάρος του.

propoli

«Ο κ. Ιπέκ συνελήφθη σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσής του από την Τουρκία», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται πως ο Ακίν, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για το γεγονός πως φέρεται να είναι στενός σύμμαχος και υποστηρικτής του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη έγινε στις 23 Μαΐου και ο Ιπέκ κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έπειτα από αυτό το γεγονός, ο Ακίν Ιπέκ, πρώην επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Koza-Ipek, διέφυγε από την Άγκυρα την 30η Αυγούστου του 2015 με ιδιωτικό τζετ για τη Βρετανία κι έκτοτε δεν επέστρεψε στην Τουρκία.

Το  Anadolu μετέδωσε ότι ο Ιπέκ βρίσκεται αντιμέτωπος στην Τουρκία με δις ισόβια, για τις κατηγορίες της «απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «παραβίασης του Συντάγματος», όπως επίσης και με ποινή κάθειρξης 132 ετών για τις κατηγορίες της «σύστασης και διοίκησης τρομοκρατικής οργάνωσης», της «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας» και της «πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης».

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνείται ότι διέπραξε κάποια από τις παράνομες δραστηριότητες που του αποδίδονται και κάνει λόγο για «ψέματα» σε βάρος του.

Η δίκη του στη Βρετανία κατά την οποία θα εξεταστεί το τουρκικό αίτημα έκδοσης έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Loading