Ταϊλάνδη: Μεγαλώνει η αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση 12 παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν πριν από 13 ημέρες σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη δίνουν πλέον οι αρχές.

propoli

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει πάλι.

Μπουκάλες οξυγόνου έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο.

Νεκρός διασώστης από έλλειψη οξυγόνου

Ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου.

Είχε προηγουμένως ολοκληρώσει την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης Πασακόρν Μπουνιαλάκ.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Δύσκολη η αποστολή των σωστικών συνεργείων

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Έτσι, τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω:

έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Φόβοι για τη βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι αρχές ήθελαν να αποφύγουν μία βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ενώ ο θάνατος του δίχτυ ενίσχυσε την ανησυχία τους.

Πάντως, οι οικογένειες των παιδιών δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού.

Πηγή: AFP- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading