Αμετακίνητη η θέση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε την Άγκυρα στη δήλωση του Κομισιόν του περασμένου Μαρτίου.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέβασε του τόνους με την Κύπρος στο ζήτημα της ΑΟΖ, καθώς τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εκτόξευσε απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε τη δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μάρτιο του 2018, με την οποία η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις και «να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο». Ο Σχοινάς τόνισε ότι αυτή η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει η ίδια και δεν θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Loading