Στάση πληρωμών «κήρυξαν» οι δανειολήπτες

«Καταπέλτης» είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα έχουν κηρύξει, ουσιαστικά, στάση πληρωμών για πάνω από ένα χρόνο.

propoli

Συγκεκριμένα, το 76,7% όσων έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο έχει σταματήσει να πληρώνει δόσεις προς τις τράπεζες εδώ και μήνες, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό και για όσους έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια.

«Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα όσον αφορά τη διαχείριση και αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ετήσια επισκόπηση του τραπεζικού συστήματος για το 2017, «το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύει τη δυσκολία αντιμετώπισης της κατάστασης από τις τράπεζες».

Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω του έτους βρίσκεται το 76,7% των στεγαστικών ανοιγμάτων και το 69,1% των επιχειρηματικών.

Την ίδια ώρα, καθυστέρηση άνω του εξαμήνου έχει το 82,5% των καταναλωτικών δανείων, ενώ το 48% του συνόλου των δανείων, πάσης μορφής, είναι ουσιαστικά… παρατημένο, καθώς έχει καθυστερήσεις άνω των δύο ετών.

Το ύψος των «κόκκινων» δανείων

Η κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω αποτυπώνεται, ασφαλώς, και στους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, περίπου 27,5 δισ. ευρώ είναι τα ανοίγματα σε στεγαστικά δάνεια, ενώ τα 8 στα 10 εξ αυτών –αξίας περίπου 20,5 δισ. ευρώ- δεν εξυπηρετούνται για πάνω από ένα χρόνο.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κλείσιμο του Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν συνολικά στα 92,4 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι τα αρκετά εξ αυτών αφορούν πρώτη κατοικία και ως εκ τούτου πολλοί δανειολήπτες προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για περιορίσουν τη ζημία στους ισολογισμούς τους.

Ως εκ τούτου, είτε προχωρούν στη διαγραφή καταγγελμένων δανείων –κυρίως επαγγελματικών και καταναλωτικών- είτε στην πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων σε ξένες εταιρείες διαχείρισης χρεών (σ.σ. υπολογίζεται ότι ήδη έχουν μεταβιβαστεί χαρτοφυλάκια ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ).

Loading