ExxonMobil στο “P”: “Ελάχιστα στοιχεία για τα δυτικά Κρήτης”

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Την ανάληψη ενός ρίσκου (και) από την ExxonMobil ως προς τη συμμετοχή της στην έρευνα, κι αν όλα πάνε καλά και στην εκμετέλλευση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, παραδέχθηκε ουσιαστικώς, σε σύντομη συνομιλία του με το Politik, ο Τζόναθαν Γουίλσον, εκπρόσωπός της στη σημερινή (Πέμπτη) υπογραφή της σχετικής σύμβασης μίσθωσης.

propoli

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια παρθένα περιοχή για την οποία υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία, αλλά και στο ότι ο κολοσσός που εκπροσωπεί, δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να αναλαμβάνει τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ο κ. Γουίλσον, πάντως, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτά είναι θέματα των κυβερνήσεων”, όπως μας ανάφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει οικονομικά οφέλη από την πρώτη ημέρα.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη κάθε φάσης- η αρχική θα ξεκινήσει το 2020- οι ανάδοχοι καταθέτουν εγγυητικές επιστολές, όπως σε κάθε πιθανή παράταση.

Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά την αντίστοιχη της εκμετάλλευσης, οι ανάδοχοι- ExxonMobil, Total (κατά 40% έκαστος) κι ΕΛΠΕ- υποχρεούνται να εκπαιδεύσουν και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Για το σκοπό αυτό και καταβάλλουν το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

κατά τη φάση έρευνας:

1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (“signature bonus”), κάτι που ήδη πραγματοποιήθηκε.

Επίσης, στρεμματικές αποζημιώσεις (“surface fees”) γύρω στα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια οκτώ ετών).

Κατά τη φάση της εκμετάλλευσης:

καθ’ όλη τη διάρκειά της αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (“royalties”).

Ειδικότερα, καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος, καθώς κι επιπλέον ποσά αναλόγως με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Οι τρεις φάσεις

Οι δύο πρώτες φάσεις των ερευνών θα διαρκέσουν τρία χρόνια και η τρίτη δύο, με δυνατότητα πάντως παράτασης.

Στην πρώτη φάση ευελπιστείται πως θα γίνει πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων, καθώς κι επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE).

Στη δεύτερη φάση, πρόσκτηση 1.500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων και στην τρίτη φάση μία γεώτρηση 4.000μ. (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Loading