ΑΔΕΔΥ: «Άκαρπη η συνάντηση με τον Ευκλ. Τσακαλώτο»

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον 13ο-14ο μισθό, τα Β.Α.Ε. και το ανθυγιεινό επίδομα.

propoli

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός απάντησε ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και πως, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος), τότε θα μελετήσει το όλο θέμα, το οποίο και διαχώρισε ως εξής:

α) Για τα αναδρομικά, είπε ότι το έχει συζητήσει με την Τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής, ανέφερε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, υπονοώντας – σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ – ότι θα λάβει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών.

Για το θέμα των Β.Α.Ε. ο κ. Τσακαλώτος, κατά την ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι το κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό. Ο υπουργός αρνήθηκε να λύσει άμεσα το θέμα, παραπέμποντάς το για επίλυση μετά τις εκλογές.

«Αρνητικός ο υπουργός»

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως ο υπουργός ήταν αρνητικός και στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. νοσηλεύτριες) από τα 67 στα 62, αντιπροτείνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου τους να υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις.

Μετά το «ναυάγιο» στη συνάντηση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας της για τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και για τα Β.Α.Ε., θα συνεχιστεί, μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της.

Loading