Αυταπάτη Τσίπρα το «Severna Makedonija»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Οι μάσκες έπεσαν νωρίς, το όνομα “Severna Makedonija” δεν υπάρχει στη συμφωνία και η περίφημη «διπλωματική νίκη» του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Ζόραν Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποδεικνύεται πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κακοστημένο ρεσιτάλ κυβερνητικής προπαγάνδας.

«Πρόκειται για άλλη μία χονδροειδή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από μία κυβέρνηση που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια» αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Το επιβεβαιώνει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο η αποκάλυψη πως στην «συμφωνία» Αθήνας- Σκοπίων δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σλαβική ονομασία «Severna Makedonija», όπως πανηγυρικά ανέφερε το χθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να μας πείσει ότι μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Με λίγα λόγια άπαντες κρατούν μόνο το «North Macedonia» γιατί το «Severna Makedonija» αποδείχτηκε άλλη μια αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα. Σαν και εκείνες που είχε ότι δήθεν θα έσκιζε το μνημόνιο μέσα-μεσημέρι στο Σύνταγμα ή ότι θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και πάει λέγοντας.

Πρόταση μομφής μέχρι την Παρασκευή

Η παραπάνω αποκάλυψη επιβεβαιώνει τη ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή διατράνωνε τη θέση της πως η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Ως εκ τούτου στην Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους καταθέτοντας πρόταση μομφής μέχρι την Παρασκευή.

Αφού μελέτησαν το κείμενο της συμφωνίας, όπως αυτό δόθηκε σε όλα τα κόμματα, στην αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξαν σε 10 σημεία-αγκάθια τα οποία αποδομούν το success story που προσπαθεί να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα στην Πειραιώς κάνουν 10 επισημάνσεις:

  1. Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο «Severna Makedonija», όπως ψευδώς υποστήριξε δημοσίως χθες ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του “Βόρεια Μακεδονία” (North Macedonia) (άρθρο 1 παρ 3α).
  2. Είναι απολύτως ψευδές ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δεσμεύσει τα Σκόπια με το λεγόμενο erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Στο άρθρο 1 παρ. 10 προβλέπεται ότι “για τα επίσημα έγγραφα που προορίζονται για διεθνή χρήση, η αλλαγή του ονόματος θα γίνει εντός 5 ετών”, ενώ η αλλαγή για τα έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση συνδέεται με την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή μετατίθεται σε ένα αβέβαιο μακρινό μέλλον, όπως ακριβώς επεδίωκε εξ αρχής η Σκοπιανή πλευρά!
  3. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα δήθεν «μακεδονική» εθνότητα και δήθεν «μακεδονική» γλώσσα. Η εξέλιξη αυτή είναι απαράδεκτη, διότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελεί τη ρίζα του Σκοπιανού αλυτρωτισμού.
  4. Πόσο προβληματική και εσφαλμένη είναι η εκχώρηση της Μακεδονικής εθνότητας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Βουλγαρία, αν και από τους πρώτους που αναγνώρισαν την γείτονα με την συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ουδέποτε αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική γλώσσα». Και τούτο διότι θεωρούσε τους Σκοπιανούς τμήμα του ευρύτερου βουλγαρικού έθνους και τη γλώσσα τους ως βουλγαρική διάλεκτο.
  5. Άκρως προβληματικό είναι και το άρθρο 7 το οποίο αναφέρει ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας κατά βούληση. Αυτό από μόνο του καθιστά εντελώς παραπλανητικό το επιχείρημα της πανηγυρίζουσας κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ότι τάχα «παίρνουμε πίσω τη Μακεδονία και την ιστορία της».
  6. Το πόσο λάθος ήταν η διπλωματική στόχευση του κ. Κοτζιά τάχα να αποσυνδέσει τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό από την Αρχαία Μακεδονία φαίνεται και από την αποδοχή εκ μέρους της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Δηλαδή της επιτομής του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού του τέλους του 19ου-αρχών 20ου αιώνα, ο οποίος εκδηλωνόταν με το σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες».
  7. Σύμφωνα με το άρθρο 8 (παρ. 5) θα συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Mε άλλα λόγια η εν λόγω επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας.
  8. Επισφαλής τέλος μπορεί να αποδειχθεί και η προβλεπόμενη διαδικασία πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι που θέτει η Ελλάδα θα γίνουν κατ’ ανάγκην αποδεκτοί από όλους του συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  9. Στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το αν η συμφωνία μετά τη διαβίβασή της στον ΟΗΕ θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη απόφαση 817/1993 η οποία προέβλεπε την ένταξη της εν λόγω χώρας στον ΟΗΕ με το προσωρινό της όνομα ΠΓΔΜ.
  10. Με τη συμφωνία αυτή, εμείς αναγνωρίζουμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα και σχεδόν προεξοφλούμε τη συναίνεσή μας για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έναντι «μιας υποσχετικής» από την πλευρά της γείτονος.

 

Loading