Η διπλή ανάγνωση του τηλεφωνήματος Πενς

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο μέτωπο του Μακεδονικού το όνομα “Ίλιντεν” φαίνεται πως “κάηκε”, με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί η προτίμησή τους προς ένα από τα ονόματα που έχει ήδη καταθέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Μάθιου Νίμιτς.

Κάποιοι, μάλιστα, και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μπλόφα του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να περάσει πιο εύκολα και στην κοινή γνώμη το “Gorna” ή το “Nova Makedonija”.

Την ίδια ώρα, η τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει διπλή ανάγνωση:

από τη μία σηματοδοτεί την αύξηση της πίεσης του αμερικανικού παράγοντα για άμεση επίλυση του Μακεδονικού ώστε οι βόρειοι γείτονες να λάβουν καθεστώς υπό ένταξη χώρας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Από την άλλη, αναδεικνύει και τον ενισχυμένο ρόλο που επιθυμεί να προσδώσει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα κι εξαιτίας του ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και την αναμενόμενη επίσκεψη μέσα στο καλοκαίρι του νέου υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην ελληνική πρωτεύουσα, ο οποίος συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον Νίκο Κοτζιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο προσκήνιο το χρέος

Στο μεταξύ, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο παραμένει ο βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους και τον καθορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, μολονότι φτάσαμε ήδη σε τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης αναμένεται να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, ενώ θα έχουμε εξελίξεις και στο ζήτημα του χρέους από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους.

Παραλλήλως, η κυβέρνηση οφείλει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να ψηφίσει και τα 88 προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, καθώς και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019- 2022.

Ταυτοχρόνως πρέπει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις, όπως για τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα καθορίσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σε σχέση με το χρέος κρίσιμο θεωρείται το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ, αποστολή του οποίου επισκέφθηκε τη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, εστιάζοντας στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο, εξάλλου, βρίσκεται σε συνεχείς διεργασίες και με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Loading