«Ναι» υπό όρους στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν στη ΝΔ το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, λέγοντας «ναι» υπό όρους.

Ο βασικότερος όλων είναι η κυβέρνηση να δώσει άμεσα δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει καταθέσει εδώ και μήνες σχετική πρόταση νόμου μιας και θεωρεί ότι το όλο ζήτημα αγγίζει τον βασικό πυρήνα της δημοκρατίας μας.

Το «γαλάζιο» αίτημα να δοθεί ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού δεν περιορίζεται μόνο στους ομογενείς, αλλά αφορά τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέει τα δυο θέματα επιχειρώντας να πετύχει το δικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από το να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Μοναδική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

Εφόσον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίσει την υλοποίηση της πρότασής του από την κυβέρνηση, τότε δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να ψηφίσει υπέρ της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας. Άλλωστε ο ίδιος έχει υποστηρίξει τη συγκεκριμένη άποψη από τη στιγμή που εκλέχθηκε βουλευτής το 2004.

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου της ΝΔ

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση νόμου που έχει ήδη καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνεται πως «το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομοθετικά». Οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων. Επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όσοι από αυτούς προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα να ενημερώσουν εγγράφως -το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών- το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Όπως επισήμαινε η Πειραιώς μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου, η νομοθέτησή της από την ολομέλεια της Βουλής θα υλοποιήσει «μια θεμελιώδης, οραματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση των συνταγματικών αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού».

«Πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη οι απόδημοι Έλληνες»

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Οι απόδημοι Έλληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη που έχει ανάγκη ο Ελληνισμός, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας»,  επισημαίνοντας το καθήκον όλων «να τους στηρίξουμε με έργα και να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθειας ανόρθωσης της Ελλάδας». Και κατέληγε: «Δίνουμε την ευκαιρία στο αναπόσπαστο και ζωτικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού να συνδιαμορφώνει την πορεία του τόπου. Οι Έλληνες, μόνο ενωμένοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Loading