INTIME

Ποιους έχουν στόχο τα βέλη Τσίπρα σήμερα στη Βουλή

Η καρατόμηση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου και οι υπερεξουσίες στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες θα αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή (Πέμπτη) ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται απόψε.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, θα σταθεί και στο ζήτημα που προκύπτει με την κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικών σπουδών των πανεπιστημίων, που θα έχει ως συνέπεια να αναγκαστούν πολλοί μαθητές να κατευθυνθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα ασυμβίβαστα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τους ΟΤΑ και για το άσυλο, ενώ απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της για αντισυνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων.

Μάχη των μαχών η Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της μέχρι τις 22 Αυγούστου για τις θερινές διακοπές, που τόσο επιζητούν άλλωστε και οι βουλευτές οι οποίοι ύστερα από μία μακρά προεκλογική περίοδο κλήθηκαν να επεξεργαστούν τρία νομοσχέδια μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μόλις εβδομάδων.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να πυκνώσει τις εμφανίσεις του στο Κοινοβούλιο, ασκώντας στην πράξη τη μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση για την οποία έχει δεσμευτεί.

Η μάχη των μαχών από το φθινόπωρο θα δοθεί για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες των αναθεωρητέων διατάξεων χρήζουν υπερψήφισης από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποφασιστικό λόγο κι όσον αφορά όποια προσπάθεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του εκλογικού νόμου και δη, στην πράξη, την κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έχει προειδοποιήσει κι από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να ανεχθεί θεσμικά παιχνίδια από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει από τον πρωθυπουργό να καταθέσει ένα νομοσχέδιο κοινής αποδοχής και για την παροχή ψήφου στους ομογενείς.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένος να «βγει στα κάγκελα» και γι’ αυτό το ζήτημα.

Loading