Τα υπόγεια μηνύματα Τσίπρα-Ζάεφ

Αποστολή στα Σκόπια – Γιάννης Συμεωνίδης
Πέρασαν τα μηνύματά τους στο εσωτερικό των χωρών τους και στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια σήμερα Τρίτη, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί στάθηκαν στην ιστορικότητα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ  παρουσιάστηκαν αισιόδοξοι πως οι θετικές συνέπειές της θα πείσουν όσους σήμερα την καταγγέλλουν για την ορθότητά της.

propoli

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε την ευκαιρία να εστιάσει στην ανάγκη σωστής εφαρμογής  της συμφωνίας, την οποία θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας ώστε αυτή να αποκτήσει τη λαϊκή αποδοχή που δε γνωρίζει σήμερα στη χώρα μας.

Για αυτό  και αφιέρωσε πολύ χρόνο στη σύσταση της επιτροπής- θα αρχίσει κάποια στιγμή να συνεδριάζει στα μέσα Μαΐου- η οποία θα αποτελείται από ειδικούς και των δύο κρατών  και η οποία θα ασχοληθεί με τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα.

Ο κ. Τσίπρας  στάθηκε, επίσης, και στις ειδικές σημάνσεις  στα μνημεία στη Βόρεια  Μακεδονία που παραπέμπουν  ευθέως στον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό, σημάνσεις που θα τοποθετηθούν άμεσα.

Ο ίδιος, εξάλλου , υπογράμμισε και τη σημασία που έχει για την Εθνική κυριαρχία  και των δυο κρατών η συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις- ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα-.

Την ίδια ώρα έντονη ήταν η ανησυχία από την πλευρά  της Βορειομακεδονικής ηγεσίας πώς μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναιρέσει την Συμφωνία.

Ο κ. Ζάεφ έθεσε το ζήτημα στον κ. Τσίπρα για να λάβει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού πώς τα οφέλη της θα φανούν σύντομα κι αυτό θα αναγκάσει τους πάντες να τη σεβαστούν, όπως άλλωστε και τη Βορειομακεδονική αντιπολίτευση.

Στην κυβέρνηση, επίσης, μιλούν με ικανοποίηση για την πολυπληθή αποστολή που βρέθηκε στα Σκόπια μολονότι αρκετοί από τους επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα που  συμμετείχαν σε αυτή δεν ήθελαν για λόγους αυτοπροστασίας τους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Ανάμεσά στις επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν ήταν η ΔΕΣΦΑ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μαλαματίνας, η INTRACOM, η ΤΙΤΑΝ, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Αpivita, η Dimera, η ΟΛΦ και η Alumil.

Loading