Το μειονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται πλεονέκτημα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πάει σε εκλογές με τη συμπλήρωση της τετραετίας, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019.

Κι αυτό και προκειμένου να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εστιάσουν προφανώς στη δική τους εκλογή κι επομένως θα αποφύγουν την πόλωση σε κεντρικό επίπεδο, ενώ δεν θα λείψουν και οι “αντάρτικες” υποψηφιότητες, οι οποίες θα αποσυσπειρώσουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτά τα δεδομένα το μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι δηλαδή δεν είναι ισχυρός στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, αφού δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα λόγω λίγων υποψηφιοτήτων.

Δεν αποκλείουν, ωστόσο, οι κυβερνητικοί βουλευτές ο πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον επόμενο Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Τσίπρας θα ενισχύσει το προφίλ του πολιτικού- “statesman”, ο οποίος δεν ευθύνεται για την κρίση, αλλά ήταν εκείνος που οδήγησε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι.

Παραλλήλως, θα επιχειρήσει να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του, δίνοντας έμφαση σε μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης, η οποία έχει πληγεί ιδιαιτέρως κι από τις δικές του πολιτικές, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί πολλάκις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το δίπλωμα οδήγησης και την ψήφο στους 17άρηδες έως τη 13η σύνταξη κι άλλες κοινωνικές παροχές ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει τα μεσαία στρώματα που τον έφεραν στην εξουσία.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα αμελήσει τα χαμηλότερα στρώματα, στην προστασία των οποίων έδωσε προτεραιότητα τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιπλέον, θα αναδεικνύει συνεχώς ζητήματα διαφθοράς, στο όριο της σκανδαλολογίας, που σχετίζονται με το παλιό πολιτικό σύστημα και ιδίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θερμά λόγια για Κοτζιά

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν με θερμά λόγια για τον Νίκο Κοτζιά, υποστηρίζοντας πως τα έχει πάει περίφημα τόσο στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό όσο και για το Μακεδονικό.

Και οι ίδιοι, πάντως, περιμένουν με προσμονή πιο απτά αποτελέσματα.

Loading