Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τετραπλές κάλπες το Μάιο

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει «ύποπτη» τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη»,  μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για τετραπλές κάλπες το Μάιο του 2019 (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές-περιφερειακές).

Ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν «κατ’ εξαίρεση» την επίσπευσή τους, ώστε οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες να στηθούν μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές (18-19 Μαΐου).

Βάσει της τροπολογίας ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θυμίζουμε ότι θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα συμπέσει με την Κυριακή των ευρωεκλογών, γεγονός που θα λειτουργήσει ως η «τέλεια πρόφαση» για το Μέγαρο Μαξίμου να στήσει -με την ευκαιρία-κάλπες και για βουλευτικές εκλογές.

Εφόσον ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κάνει δεκτή την τροπολογία, ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αλλάξει εκ νέου, μιας και θα μετατεθεί πέντε μήνες νωρίτερα από ότι προέβλεπε αρχικά ο «Κλεισθένης Ι». Αυτό συνεπάγεται ότι η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και η θητεία τους θα λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

«Γραμμένη από το… υπουργείο η τροπολογία»

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σχολιάζουν πως η τροπολογία είναι γραμμένη με τέτοιον τρόπο που… μοιάζει «σαν να ήρθε έτοιμη κατόπιν άνωθεν εντολής», γεγονός που πυροδοτεί νέο κύκλο έντασης στη Βουλή μιας και σήμερα ξεκινά η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ξεχωριστή σημασία έχει και το ποιοι υπογράφουν το κείμενο. Στο τέλος της τροπολογίας, λοιπόν, διαβάζουμε τα ονόματα των: Γιάννη Στέφου, Χρήστου Αντωνίου, Σταύρου Αραχωβίτη, Δημήτρη Βέττα, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Μανώλη Θραψανιώτη, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριου Καστόρη, Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Κώστα Μορφίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου, Ανδρέα Ριζούλη, Βασίλη Τσίρκα και Γιώργου Τσόγκα. Όλοι τους, κατά σύμπτωση, με αναφορές και προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επίμαχες αλλαγές

Ας δούμε τι αναφέρει η επίμαχη τροπολογία:

Η προτεινόμενη με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 3852/2010».

Η προτεινόμενη με το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου παράγραφος 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες.  β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 165 του ν. 3852/2010».

Διαβάστε εδώ όλη την τροπολογία που υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/07/tropologia.pdf”]

Loading