ΦΟΔΣΑ: Το ταξίδι στο Παρίσι άναψε φωτιές

Του Γ. Χαβιανίδη

propoli

Ποικίλες αντιδράσεις και ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων και ανακοινώσεων προκάλεσε η πρόσφατη αποστολή-ταξίδι του ΦΟΔΣΑ στο Παρίσι, όπου άναψε φωτιές, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Μαΐου και, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε και επίσκεψη στην εταιρεία εκμετάλλευσης υδάτων SUEZ. Αυτή ήταν και η… σπίθα που άναψε τη φωτιά, καθώς η εν λόγω εταιρεία κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. και, σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων της, επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 29,7%.

«Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία των αυτοδιοικητικών στα γραφεία της γαλλικής εταιρείας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ότι «χαριεντίζονται με τον ισχυρό άνδρα της SUEZ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «την ώρα που η ΕΥΑΘ δέχεται επιθέσεις από παντού, με αφορμή κάποιες βλάβες οι οποίες σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν στη συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Το κυβερνών κόμμα απηύθυνε το ερώτημα για ποιον λόγο ο ΦΟΔΣΑ-Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε ταξίδι στο Παρίσι και μέσα στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε και επίσκεψη στη γνωστή εταιρία εκμετάλλευσης υδάτων SUEZ.

«Στο πρόσφατο παρελθόν, η ΠΕΔ-Κεντρικής Μακεδονίας έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και μάλιστα ετοίμαζε σχέδιο για τη διαχείρισή του· τις ημέρες αυτές οι εκπρόσωποί της επισκέπτονται το Παρίσι. Και δεν πρόκειται για κάποιο ταξίδι αναψυχής, ούτε για να ενημερωθούν για το πώς το νερό της γαλλικής πρωτεύουσας αποϊδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στο δήμο. Αλλά είναι προσκεκλημένοι της εταιρίας SUEZ, η οποία κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 29,7%!», ανέφερε αρχικά η σχετική ανακοίνωση, πριν αφήσει αιχμές κατά του επικεφαλής της SUEZ:

«Ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αφού εξέφρασε την επιθυμία του η εταιρία “να βοηθήσει” στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τόνισε πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την τιμή του νερού. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει αύξηση της τιμής».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το… γάντι στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους «να πουν ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αντί να κρύβονται πίσω από δηλώσεις και να χαριεντίζονται με τον ισχυρό άνδρα της SUEZ».

Όσο για τον ΦΟΔΣΑ, το κυβερνών κόμμα του συνέστησε «να επικεντρωθεί στην ορθή διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην περιοχή ευθύνης του» και να «μη λειτουργεί ως ντίλερ στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Οργισμένη απάντηση της ΠΕΔ-Κεντρικής Μακεδονίας

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία απάντησε στις αιχμές του κυβερνώντος κόμματος με μία οργισμένη ανακοίνωση.

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, ενεργώντας ως “κανονικός” ΣΥΡΙΖΑ, ξαναχτυπά παραχαράζοντας την αλήθεια. Η επίσκεψη αυτή στη SUEZ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ζητήματα της ΕΥΑΘ. Η SUEZ είναι μία εταιρία που εκτός από τα νερά ασχολείται και με τα απορρίμματα. Φυσικά ευρισκόμενοι στη Γαλλία για το συγκεκριμένο σκοπό επισκεπτόμαστε κι άλλες μονάδες», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, τόνισε πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας «έχει σταθερές απόψεις» στο θέμα του νερού της Θεσσαλονίκης και υπενθύμισε ότι «πρόσφατα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, την οποία επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πιστός στις μνημονιακές του δεσμεύσεις».

Η ανακοίνωση έκλεισε με μία δριμύτατη επίθεση στους… δύο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. «έναν της Θεσσαλονίκης κι έναν της κυβέρνησης, στην Αθήνα»): «Η επιχείρηση κοροϊδίας και εξαπάτησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όπως και όλων των Ελλήνων, συνεχίζεται χωρίς ντροπή… Ποιοι μιλάνε για συνέπεια! Αυτοί που έκαναν την κωλοτούμπα σπορ. Οι ντίλερ των ψεμάτων».

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, συντάχθηκε με τις θέσεις της ΠΕΔ-ΚΜ για το νερό και δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων…».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Loading