Β. Πατουλίδου / Η μεγαλύτερη «πράσινη» παρέμβαση στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Γράφει η Βούλα Πατουλίδου
Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αρθρογραφεί στην Politik για την μεγαλύτερη “πράσινη” παρέμβαση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

propoli

“Το υποβαθμισμένο περιβάλλον στα αστικά κέντρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιμετωπίζουμε την προβληματική αυτή σχέση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεσμεύοντας από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα μας πόρους ύψους 84,5 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (Β.Α.Α.).

Πρόκειται για ένα «μικρό» ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων σε περιοχές οχτώ Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δήμου Δέλτα.

Ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίστηκε η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία αναλαμβάνει στην πράξη τον ρόλο που έχει από τον νόμο «Κλεισθένη», αυτόν του συντονισμού των φορέων.

Για την χάραξη της στρατηγικής του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία ή πρωτόκολλο διαδικασιών, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε τον λόγο στους Δήμους και τους φορείς της περιοχής παρέμβασης προκειμένου να ακούσουμε τα προβλήματα τους. Ήταν πρωτόγνωρο για τους Δήμους να έχουν λόγο στην κατάρτιση ενός προγράμματος και όχι απλώς να τους ανακοινώνεται. Από τη συγκεκριμένη στρατηγική αναδείχτηκε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης και ο μητροπολιτικό ρόλος που μπορεί να υπηρετήσει μόνο ένα όργανο, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Με την αποδεδειγμένη ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας που μας διακατέχει, προχωρούμε σε μια Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική, αναγεννημένη, με δράσεις που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη περίοδο, δεδομένης της σοβαρότητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Αυτή τη περίοδο «τρέχουμε» έναν από τους σημαντικότερους άξονες του προγράμματος της Β.Α.Α., ο οποίος καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, αφού αποτελεί το 60% του συνολικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για τον άξονα «Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική», που αναφέρεται σε δεκαεννέα έργα για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος και την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επιχειρούμε έτσι την μεγαλύτερη «πράσινη» παρέμβαση που έχει γίνει στο πολεοδομικό μας συγκρότημα.

Αξίζει να τονίσουμε το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το μόνο στην Ελλάδα που αφορά σε οχτώ αντί ενός Δήμους και παρά τις προφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος, πλέον είναι πρώτο πανελλαδικά σε ρυθμούς υλοποίησης”.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018

Loading